+386 41 347 991 [email protected]

Psihološko svetovanje

 
Kontakt

Skozi psihološko svetovanje pomagamo posameznikom poiskati in razvijati njihove lastne moči ter obvladovati težave, odnose, strahove, jezo in ostale vsakodnevne ovire.

Pri psihološkem svetovanju uporabljamo elemente Transakcijske analize, sistemskega pristopa, EMDR, KVT, NLP.

 

Kaj je psihološko svetovanje?

Psihološko svetovanje je oblika pomoči, ki ne temelji na dajanju nasvetov, ampak podpira posameznika v iskanju lastnih rešitev.

Kadar klient npr. vpraša svetovalca, ali naj zamenja službo, ga bo svetovalec poskušal usmerjati v raziskovanje lastnih možnosti in ovir, kar bo klientu nazadnje pomagalo pri tem, da bo bolje razumel svoj položaj in se lažje odločil.

Pri obravnavi klientovih psihičnih težav svetovalec uporablja posebne svetovalne metode z namenom, da bi izboljšal klientovo psihično stanje, notranje doživljanje, samopodobo, vedenje in mu tako pomagal k pozitivnemu osebnostnemu razvoju ter izboljšanju kakovosti življenja.

V svetovalnem procesu lahko posameznik osvoji veščine, ki mu bodo olajšale spoprijemanje z različnimi življenjskimi situacijami in težavami.

Kako poteka psihološko svetovanje?

Psihološko svetovanje poteka tako, da na začetku obravnave strokovnjak in klient jasno opredelita klientovo težavo in skupaj postavita cilje, ki jih želita s svetovanjem doseči.

Klient skozi pogovor razkriva svoje misli in občutke, ki so vezani na težavo, ter se tako aktivno ukvarja s samim seboj in svojimi težavami. Svetovalec ga pri tem različno podpira pri razmišljanju o sebi in o raziskovanju težave.

Tako se lahko klient razbremeni čustvene stiske in pridobi tudi nova spoznanja o svojem delovanju in težavi, ki jo želi razrešiti.

 

Koliko svetovalnih srečanj je potrebnih?

Pri psihološkem svetovanju se osredotočamo predvsem na specifične vsebine in težave, za kar je navadno potrebnih eno ali dve srečanji. V primeru težav, ki imajo globlje vzroke, svetujemo nadaljevanje poteka s pomočjo psihoterapije.

Pri kakšnih težavah lahko pomaga psihološko svetovanje?

Psihološko svetovanje se uporablja kot pomoč pri reševanju posameznikovih vsakodnevnih težav, pri težavah s sprejemanjem pomembnih življenjskih odločitev ter pri premagovanju psiholoških ovir, ki nas omejujejo pri delovanju v življenju.

Psihološko svetovanje je namenjeno pomoči pri reševanju težav in težkih življenjskih dogodkov, kot so:

 • Pretirana obremenjenost, stres in izgorelost
 • Kronična utrujenost
 • Težavni in konfliktni odnosi doma, na delovnem mestu, med bližnjimi
 • Obremenjujoče življenjske situacije (bolezni, smrt bližnjih, ločitev, žalovanje, izguba službe …)
 • Strahovi, anksiozne motnje ter depresivne motnje
 • Potrtost in brezvoljnost do življenja
 • Vzgoja otrok
 • Skrb za ostarele starše
 • Negotovost pred pomembnimi odločitvami (karierne odločitve, usmerjanje lastnega življenja)
 • Odvajanje od različnih odvisnosti (igre na srečo, internet, igranje računalniških igric, alkohol, cigareti, hrana)
 • Priprava na porod in po porodu (poporodna depresija), problemi z neplodnostjo …

Stopite v stik z nami

 

Pin It on Pinterest

Share This